
Formalności przy otwieraniu nowego lokalu gastronomicznego
Otwieranie nowego lokalu gastronomicznego – restauracji, kawiarni czy food trucka, wiążę się z licznymi formalnościami i wymogami, bez których po...

Kim jest rzeczoznawca do spraw sanitarno-higienicznych?
O projektach technologicznych wspominaliśmy już niejednokrotnie. Wykonany zgodnie z aktualnie obowiązującymi wymogami sanitarno-epidemiologicznymi...

Kiedy sanepid może kontrolować bez zapowiedzi?
Osoby prowadzące działalność gospodarczą objętą odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego muszą liczyć się z koniecznością przeprowadzenia...

Food truck i sanepid – jakie wymagania należy spełnić?
Mobilne punkty gastronomiczne od kilku lat cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród wielbicieli dobrego jedzenia, a także przedsiębiorców....

Co może kontrolować sanepid?
Pracownicy Głównego Inspektoratu Sanitarnego są nie tylko zobowiązani do odebrania lokalu gastronomicznego i wydania pozwolenia na wszczęcie...

Projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego
Kuchnia to serce każdej restauracji! Nie sposób się z tym nie zgodzić... W związku z tym chcielibyśmy w niniejszym artykule skupić się na tak...

Jak przygotować się na kontrolę sanepidu?
Kontrole sanepidu bardzo często są źródłem wielu emocji i niepotrzebnego stresu, co sprawia niekiedy, iż zapominamy o kluczowych kwestiach... W...

Projekt technologiczny dla restauracji – jak powinien wyglądać?
Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego bez względu na jego charakter to jeden z kluczowych elementów. Bez odpowiednio zaprojektowanego i...

Kto może wykonać projekt technologiczny dla gastronomii?
Planujesz w najbliższym czasie otwarcie lokalu gastronomicznego? Restauracja, kawiarnia, a może... foodtruck? To bez znaczenia! Projekt...

Jakie warunki techniczne musi spełnić lokal gastronomiczny?
Otwarcie własnego lokalu gastronomicznego to doskonały sposób na biznes – o ile mamy świadomość, z czym to się je. Na każdym kroku powstają na mapie...

Kontrola i odbiór lokalu przez sanepid – jak wygląda?
Kontrola i odbiór lokalu przez pracownika Głównego Inspektoratu Sanitarnego może poniekąd budzić pewne obawy, co więcej - w wielu przypadkach jest...

Kontrola sanepidu w lokalu gastronomicznym – jakie elementy podlegają kontroli?
Punkty gastronomiczne - restauracje, kawiarnie czy foodtrucki, zostały objęte odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Co to tak...

Projekt technologiczny dla sanepidu – dlaczego musisz go posiadać?
Często spotykamy się z zapytaniem - „Czy projekt technologiczny jest mi potrzebny?”. I choć niejednokrotnie już na to pytanie odpowiadaliśmy,...

Co powinien zawierać dobry projekt technologiczny?
Z roku na rok coraz więcej firm – małych i dużych, decyduje się na wykonanie projektu technologicznego samodzielnie. I choć rozwiązanie to jest o...

Własny foodtruck – co należy wiedzieć?
Uruchomienie mobilnego punktu gastronomicznego w praktyce może nie brzmieć tak przyjemnie i kolorowo. Należy bowiem nie tylko zarejestrować nową...

Jak otworzyć salon/gabinet kosmetyczny?
W dzisiejszym świecie coraz więcej kobiet, ale też i panów przykłada dużą uwagę do dbałości o swój wygląd. Stąd też wynika tak duże zapotrzebowanie...

Jak otworzyć lokal gastronomiczny?
W dzisiejszym wpisie chciałbym nakreślić skróconą ścieżkę, jaką trzeba przejść, planując otwarcie lokalu gastronomicznego – oczywiście przy...

Czy aby na pewno Twój lokal spełnia warunki techniczne?
Poszukując odpowiedniego lokalu pod działalność gastronomiczną powinieneś mieć świadomość, iż musi on spełniać inne, o wiele bardziej rygorystyczne...