![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/09/kiedykontrolasanepidubezzapowiedzi.jpg)
Kiedy sanepid może kontrolować bez zapowiedzi?
Osoby prowadzące działalność gospodarczą objętą odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego muszą liczyć się z koniecznością przeprowadzenia...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/09/food_truck_sanepid.jpg)
Food truck i sanepid – jakie wymagania należy spełnić?
Mobilne punkty gastronomiczne od kilku lat cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród wielbicieli dobrego jedzenia, a także przedsiębiorców....
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/09/sanepid_co_moze_kontrolowac.jpg)
Co może kontrolować sanepid?
Pracownicy Głównego Inspektoratu Sanitarnego są nie tylko zobowiązani do odebrania lokalu gastronomicznego i wydania pozwolenia na wszczęcie...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/08/projekt-technologiczny-kuchni.jpg)
Projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego
Kuchnia to serce każdej restauracji! Nie sposób się z tym nie zgodzić... W związku z tym chcielibyśmy w niniejszym artykule skupić się na tak...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/08/kontrolasanepidu_jaksieprzygotowac.jpg)
Jak przygotować się na kontrolę sanepidu?
Kontrole sanepidu bardzo często są źródłem wielu emocji i niepotrzebnego stresu, co sprawia niekiedy, iż zapominamy o kluczowych kwestiach... W...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/08/projekttechnologicznydlarestauracji_jakpowinien-wygladac.jpg)
Projekt technologiczny dla restauracji – jak powinien wyglądać?
Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego bez względu na jego charakter to jeden z kluczowych elementów. Bez odpowiednio zaprojektowanego i...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/08/tlo-blog.jpg)
Kto może wykonać projekt technologiczny dla gastronomii?
Planujesz w najbliższym czasie otwarcie lokalu gastronomicznego? Restauracja, kawiarnia, a może... foodtruck? To bez znaczenia! Projekt...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/07/piotr-szulawski-DCmUhk54F6M-unsplash-2.jpg)
Jakie warunki techniczne musi spełnić lokal gastronomiczny?
Otwarcie własnego lokalu gastronomicznego to doskonały sposób na biznes – o ile mamy świadomość, z czym to się je. Na każdym kroku powstają na mapie...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/07/kontrola-sanepidu.jpg)
Kontrola i odbiór lokalu przez sanepid – jak wygląda?
Kontrola i odbiór lokalu przez pracownika Głównego Inspektoratu Sanitarnego może poniekąd budzić pewne obawy, co więcej - w wielu przypadkach jest...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/08/kontrola_sanepidu.jpg)
Kontrola sanepidu w lokalu gastronomicznym – jakie elementy podlegają kontroli?
Punkty gastronomiczne - restauracje, kawiarnie czy foodtrucki, zostały objęte odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Co to tak...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/08/projekt-technologiczny-dla-sanepidu.jpg)
Projekt technologiczny dla sanepidu – dlaczego musisz go posiadać?
Często spotykamy się z zapytaniem - „Czy projekt technologiczny jest mi potrzebny?”. I choć niejednokrotnie już na to pytanie odpowiadaliśmy,...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/07/sven-mieke-fteR0e2BzKo-unsplash.jpg)
Co powinien zawierać dobry projekt technologiczny?
Z roku na rok coraz więcej firm – małych i dużych, decyduje się na wykonanie projektu technologicznego samodzielnie. I choć rozwiązanie to jest o...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/12/arturo-rey-m6fYkq_P2Cc-unsplash.jpg)
Własny foodtruck – co należy wiedzieć?
Uruchomienie mobilnego punktu gastronomicznego w praktyce może nie brzmieć tak przyjemnie i kolorowo. Należy bowiem nie tylko zarejestrować nową...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/07/greg-trowman-jsuWg7IXx1k-unsplash-2.jpg)
Jak otworzyć salon/gabinet kosmetyczny?
W dzisiejszym świecie coraz więcej kobiet, ale też i panów przykłada dużą uwagę do dbałości o swój wygląd. Stąd też wynika tak duże zapotrzebowanie...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/07/patrick-tomasso-GXXYkSwndP4-unsplash.jpg)
Jak otworzyć lokal gastronomiczny?
W dzisiejszym wpisie chciałbym nakreślić skróconą ścieżkę, jaką trzeba przejść, planując otwarcie lokalu gastronomicznego – oczywiście przy...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/07/daniel-mccullough-FPFq_trr2Y-unsplash.jpg)
Czy aby na pewno Twój lokal spełnia warunki techniczne?
Poszukując odpowiedniego lokalu pod działalność gastronomiczną powinieneś mieć świadomość, iż musi on spełniać inne, o wiele bardziej rygorystyczne...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/07/sigmund-_dJCBtdUu74-unsplash.jpg)
Projekt technologiczny?Co to w ogóle jest i po co mi to potrzebne?
Jeżeli planujesz rozpocząć własną działalność, która będzie objęta nadzorem sanepidu musisz przede wszystkim zapoznać się z kolejnością wykonywania...