Food truck i sanepid – jakie wymagania należy spełnić?
Mobilne punkty gastronomiczne od kilku lat cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród wielbicieli dobrego jedzenia, a także przedsiębiorców....
Co może kontrolować sanepid?
Pracownicy Głównego Inspektoratu Sanitarnego są nie tylko zobowiązani do odebrania lokalu gastronomicznego i wydania pozwolenia na wszczęcie...
Projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego
Kuchnia to serce każdej restauracji! Nie sposób się z tym nie zgodzić... W związku z tym chcielibyśmy w niniejszym artykule skupić się na tak...
Jak przygotować się na kontrolę sanepidu?
Kontrole sanepidu bardzo często są źródłem wielu emocji i niepotrzebnego stresu, co sprawia niekiedy, iż zapominamy o kluczowych kwestiach... W...
Projekt technologiczny dla restauracji – jak powinien wyglądać?
Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego bez względu na jego charakter to jeden z kluczowych elementów. Bez odpowiednio zaprojektowanego i...
Kto może wykonać projekt technologiczny dla gastronomii?
Planujesz w najbliższym czasie otwarcie lokalu gastronomicznego? Restauracja, kawiarnia, a może... foodtruck? To bez znaczenia! Projekt...
Jakie warunki techniczne musi spełnić lokal gastronomiczny?
Otwarcie własnego lokalu gastronomicznego to doskonały sposób na biznes – o ile mamy świadomość, z czym to się je. Na każdym kroku powstają na mapie...
Kontrola i odbiór lokalu przez sanepid – jak wygląda?
Kontrola i odbiór lokalu przez pracownika Głównego Inspektoratu Sanitarnego może poniekąd budzić pewne obawy, co więcej - w wielu przypadkach jest...
Kontrola sanepidu w lokalu gastronomicznym – jakie elementy podlegają kontroli?
Punkty gastronomiczne - restauracje, kawiarnie czy foodtrucki, zostały objęte odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Co to tak...
Projekt technologiczny dla sanepidu – dlaczego musisz go posiadać?
Często spotykamy się z zapytaniem - „Czy projekt technologiczny jest mi potrzebny?”. I choć niejednokrotnie już na to pytanie odpowiadaliśmy,...
Co powinien zawierać dobry projekt technologiczny?
Z roku na rok coraz więcej firm – małych i dużych, decyduje się na wykonanie projektu technologicznego samodzielnie. I choć rozwiązanie to jest o...
Własny foodtruck – co należy wiedzieć?
Uruchomienie mobilnego punktu gastronomicznego w praktyce może nie brzmieć tak przyjemnie i kolorowo. Należy bowiem nie tylko zarejestrować nową...
Jak otworzyć salon/gabinet kosmetyczny?
W dzisiejszym świecie coraz więcej kobiet, ale też i panów przykłada dużą uwagę do dbałości o swój wygląd. Stąd też wynika tak duże zapotrzebowanie...
Jak otworzyć lokal gastronomiczny?
W dzisiejszym wpisie chciałbym nakreślić skróconą ścieżkę, jaką trzeba przejść, planując otwarcie lokalu gastronomicznego – oczywiście przy...
Czy aby na pewno Twój lokal spełnia warunki techniczne?
Poszukując odpowiedniego lokalu pod działalność gastronomiczną powinieneś mieć świadomość, iż musi on spełniać inne, o wiele bardziej rygorystyczne...
Projekt technologiczny?Co to w ogóle jest i po co mi to potrzebne?
Jeżeli planujesz rozpocząć własną działalność, która będzie objęta nadzorem sanepidu musisz przede wszystkim zapoznać się z kolejnością wykonywania...