Food truck i sanepid – jakie wymagania należy spełnić?

21 września 2021

Mobilne punkty gastronomiczne od kilku lat cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród wielbicieli dobrego jedzenia, a także przedsiębiorców. Nic w tym dziwnego! Sezon letni sprzyja jedzeniu na świeżym powietrzu, a możliwości, jakie daje nam food truck, są duże. Jeżeli zatem stoicie po drugiej stronie, tym samym planujecie otwarcie nowego biznesu – zostańcie z nami. W dzisiejszym poradniku dowiecie się, jak otworzyć food truck i jakie wymagania Głównego Inspektoratu Sanitarnego należy spełnić.

Food truck a odbiór sanepidu

Branża gastronomiczna to bez wątpienia świetny sposób na biznes – oczywiście, o ile macie świadomość, z czym to się wiąże. Otóż nie wystarczy wynająć czy kupić furgonetkę będącą punktem sprzedaży jedzenia. Należy bowiem dostosować pojazd do przygotowywania i sprzedaży posiłków oraz spełnić szereg formalności, jakie nakłada na przyszłych właścicieli punktu sanepid. Decydując się zatem na otwarcie food trucka, jesteście zobowiązani do zarejestrowania działalności gospodarczej oraz uzyskania wpisu w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Podjęcie tych kroków przybliży was do wejścia na rynek, a food truck będzie mógł prężnie się rozwijać. Zanim jednak przystąpicie do serwowania pysznych posiłków, musicie koniecznie zapoznać się z wymogami sanepidu. O czym powinniście pamiętać przed założeniem food trucka?

Otwarcie food trucka – jakich dokumentów nie może zabraknąć?

Uzyskanie niezbędnych wpisów i pozwoleń to jedno! Aby jednak nie było zbyt łatwo i przyjemnie, należy pamiętać o przygotowaniu niezbędnej do otwarcia punktu gastronomicznego dokumentacji. Co mamy na myśli? Projekt technologiczny food trucka to absolutna konieczność! Jest to nic innego jak dokument będący dokładnym odzwierciedleniem układu pomieszczeń oraz znajdujących się tam urządzeń technologicznych. Zaprojektowany zgodnie z wymogami sanitarno-epidemiologicznymi i wytycznymi branżowymi jest podstawą do rozpoczęcia pierwszych prac remontowych i wejścia na rynek. Bez niego otwarcie lokalu gastronomicznego nie będzie po prostu możliwe! Dodatkowo należy przygotować dokumentację HAACP, księgę GHP/GMP oraz umowę dotyczącą wywozu śmieci i zużytego oleju. Możecie mieć pewność, iż pracownik sanepidu nie pominie ich w trakcie odbioru!

Wymogi sanepidu a food truck

Bez względu na charakter wybranej działalności w branży gastronomicznej techniczne wymogi sanepidu są niezmienne. Niemniej jednak w przypadku otwarcia food trucka sprawa może co nieco się skomplikować… Ze względu na stosunkowo niewielką powierzchnię furgonetki wcale nie tak trudno o popełnienie błędu, co może w ostateczności wiązać się z nadprogramowymi kosztami lub brakiem uzyskania pozytywnej opinii rzeczoznawczy ds. sanitarno-epidemiologicznych. Czego zatem nie może zabraknąć w food trucku?

  • Szafka dla pracowników – punkt obowiązkowy! Upewnijcie się, iż przeznaczyliście przynajmniej mały skrawek przestrzeni na szafkę dla waszych pracowników. To właśnie tam powinni trzymać ubrania pracownicze czy obuwie na zmianę.
  • Szafka na środki czystości – niby oczywiste, a jednak. Z doświadczenia wiemy, jak wielu pracodawców pomija tę kwestię… Szafka powinna zostać oddzielona od żywności.
  • Kosz na śmieci – skoro o czystości mowa… zaopatrzcie food truck w kosz z nożnym pedałem. Ułatwi on wykonywanie obowiązków bez konieczności dotykania go rękoma.
  • Zlew i umywalka – w pierwszym możemy umyć produkty, w drugim wyłącznie ręce. Pamiętajcie, by obok umywalki pojawił się środek do dezynfekcji rąk. Co więcej, w całym food trucku pracownicy muszą mieć dostęp do ciepłej oraz zimnej wody. Pracownik sanepidu z pewnością zwróci na to uwagę!
  • Termometr – przyrząd ten powinien znaleźć się i w lodówce, i w zamrażarce. Tym sposobem zapewnicie wykorzystywanym na co dzień produktom optymalną temperaturę chłodzenia.
  • Urządzenia technologiczne – muszą koniecznie posiadać atest!

To oczywiście nie wszystko! Sanepid nakłada na przyszłych właścicieli food trucków dodatkowe wymogi związane stricte z wykończeniem punktu. Wszelkie powierzchnie, w tym właśnie blaty, ściany czy podłogi – powinny zostać wykonane z materiałów nienasiąkliwych i łatwo zmywalnych.

O czym jeszcze należy wiedzieć?

Marzenia o prowadzeniu własnego food trucka mogą w krótkim czasie stać się rzeczywistością. Pamiętajcie jednak, że to od was w szczególności zależy, jak szybko rozwiniecie biznes. Sanepid – choć nie zawsze kojarzony dobrze, jest tutaj po to, aby wam pomóc i wskazać dobrą drogę. Rozplanujcie wolną przestrzeń tak, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia zanieczyszczeń, ustalcie podstawowe zasady zachowania higieny oraz zapewnijcie pracownikom odpowiednie warunki pracy. Wówczas odbiór food trucka przez sanepid zakończy się wydaniem pozytywnej opinii.

Ostatnie wpisy

Czy sanepid może zamknąć restaurację?

Sanepid wkraczający do lokalu i zamykający go z powodu pojedynczego włosa znalezionego w czyjejś zupie to postrach wielu restauratorów. Choć w...