Kto może wykonać projekt technologiczny dla gastronomii?

31 lipca 2021

Planujesz w najbliższym czasie otwarcie lokalu gastronomicznego? Restauracja, kawiarnia, a może… foodtruck? To bez znaczenia! Projekt technologiczny dotyczy każdej działalności objętej odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Prawidłowo zaprojektowany otworzy ci furtkę do dalszych działań.

W związku z szeregiem niedomówień i wątpliwości, jakie niekiedy budzi projekt technologiczny dla gastronomii, postanowiliśmy przygotować krótki poradnik. Kto może wykonać projekt technologiczny restauracji lub kawiarni i dlaczego warto skorzystać z pomocy specjalistów?

Projekt technologiczny dla gastronomii – to należy wiedzieć

Wbrew powszechnemu przekonaniu projekt technologiczny dla gastronomii to absolutna konieczność. Niedopełnienie tego elementu lub niedokładne wypełnienie sprawi, iż marzenia o własnym punkcie gastronomicznym nie przestaną być marzeniami… Odpowiednio wykonany musi zostać złożony w wybranej stacji sanepidowskiej w celu uzyskania pozytywnej opinii. Sprawa jednak nieco się komplikuje, gdy przechodzimy do kwestii jego wykonania.

Wielu przyszłych właścicieli zastanawia się, jak stworzyć projekt technologiczny i czy aby na pewno jest to konieczne. Z pomocą przychodzimy my! Działamy na rynku od wielu lat, a zdobywane latami doświadczenia sprawiło, iż zwracamy uwagę na nawet najmniejsze detale, by ułatwić naszym klientom wejście na rynek. Dobry projekt technologiczny lokalu gastronomicznego z pewnością przyspieszy otwarcie biznesu. Jak go wykonać i kto może to zrobić?

Projekt technologiczny na własną rękę – czy to możliwe?

Projekt technologiczny możecie oczywiście wykonać samodzielnie. Czy warto? Oceńcie już sami. Bez wątpienia rozwiązanie to cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na brak konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów. Otwarcie punktu gastronomicznego sporo kosztuje, a projekt technologiczny może stanowić jeden z wydatków.

Główny Inspektorat Sanitarny dopuszcza samodzielnie wykonany dokument – oczywiście, o ile został prawidłowo zaprojektowany. To jednak do łatwych nie należy, a o popełnienie błędu wcale nie tak trudno. Stworzenie projektu technologicznego wymaga sporej wiedzy oraz znajomości wytycznych branżowych. W innym razie próba podjęcia się tego wyzwania może zakończyć się fiaskiem, a ty stracisz swój cenny czas.

Zleć wykonanie projektu specjaliście

Decydując się na zlecenie wykonania projektu technologicznego profesjonaliście, zyskasz gwarancję, iż dokument zostanie pozytywnie zaopiniowany przez rzeczoznawcę ds. sanitarno-epidemiologicznych już przy pierwszym podejściu. I choć rozwiązanie to kosztuje, ryzyko popełnienia błędu znacznie maleje. Aby wykonać projekt technologiczny dla gastronomii prawidłowo, należy mieć dużą wiedzę z zakresu aktualnie obowiązujących przepisów, wymogów sanepidu czy wytycznych branżowych. Przed wyborem specjalisty zapoznaj się koniecznie z jego portfolio oraz zdobytym doświadczeniem. Unikniesz niepotrzebnego stresu i nadprogramowych kosztów.

Ile kosztuje projekt technologiczny dla gastronomii?

Każda firma – w tym również i my, posiada swój własny cennik uwarunkowany wiedzą i doświadczeniem. Co to tak naprawdę oznacza? Nie podamy wam konkretnego przedziału cenowego, gdyż na ostateczny koszt składa się wiele czynników. Metraż lokalu czy planowany charakter działalności mają ogromny wpływ na cenę wykonania profesjonalnego projektu. Wówczas radzimy zapoznać się z kilkoma ofertami i wybrać najlepszą.

Pozostaw swój lokal w dobrych rękach i otwórz się na nowe możliwości! Tutaj znajdziesz nasz cennik przygotowania projektu technologicznego.

Ostatnie wpisy

Jak otworzyć własną masarnię?

Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...

Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?

Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...