Kontrola sanepidu w lokalu gastronomicznym – jakie elementy podlegają kontroli?

11 lipca 2021

Punkty gastronomiczne – restauracje, kawiarnie czy foodtrucki, zostały objęte odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Co to tak naprawdę oznacza? Decydując się na otwarcie własnego lokalu gastronomicznej stworzenie projektu technologicznego to nie jedyny obowiązek, jaki należy wypełnić. Kontrola sanepidu to bowiem jeden z wielu elementów prowadzenia własnej działalności. Bez obaw – jesteśmy tutaj, aby wam pomóc! Przygotujemy was na pierwszą kontrolę sanepidu i podpowiemy, na co zwrócić uwagę!

Kontrola sanepidu – kiedy możesz się jej spodziewać?

Prowadząc działalność stricte związaną z branżą gastronomiczną, nieuniknione jest poddanie się regularnym kontrolom sanepidu. Głównym celem jest bowiem sprawdzenie czy warunki w danej firmie nie stwarzają zagrożenia dla pracowników oraz klientów. Czy kontrola sanepidu jest zapowiedziana? Oczywiście, że tak! Upoważnieni do tego urzędnicy są zobowiązani do powiadomienia konkretnej placówki o konieczności przeprowadzenia kontroli. Musi jednak mieć miejsce między siódmym a trzydziestym dniem od doręczenia zawiadomienia.

Jeśli stacja sanitarno-epidemiologiczna nie wywiąże się z obowiązujących ich terminów, cała procedura musi zostać powtórzona. Istnieje oczywiście kilka wyjątków, które upoważniają sanepid do przeprowadzenia kontroli bez zapowiedzi. Nie przedłużając… Jakie elementy podlegają kontroli przez Główny Inspektorat Sanitarny?

Czystość i jeszcze raz czystość

Chyba nie musimy wspominać, iż zachowanie wszelkich środków czystości w lokalach gastronomicznych to absolutna konieczność, nieprawdaż? Pierwszą kwestią, którą sanepid bierze pod uwagę, jest czystość. Do obowiązków pracowników należy zachowanie porządku nie tylko w ich miejscu pracy, lecz także w pomieszczeniach socjalnych. Bez tego ani rusz! Stosując się odgórnych zasad i wymogów, nie będziesz musiał o nic się martwić. Czysty lokal to podstawa!

Stan techniczno-sanitarny

Mowa tutaj oczywiście o wszystkich pomieszczeniach! Pracownicy sanepidu zwracają bowiem szczególną uwagę na wykończenie lokalu. Decydując się na otwarcie punktu gastronomicznego, musisz dopełnić wszelkich formalności… Co mamy na myśli? Otóż ściany, blaty czy podłogi powinny być wykonane z materiałów łatwo czyszczących i odpornych na wszelkiego rodzaju zabrudzenia.

Funkcjonalność pomieszczeń

Dość oczywista kwestia, a jednak! Funkcjonalność pomieszczeń ma znaczenie – i to ogromne! Często zastanawiacie się, jak pogodzić pewne sprawy, w tym właśnie dostawy żywności do lokalu, w którym powinny znajdować się dwa wejścia. Mamy świadomość, iż nie zawsze jest to jednak możliwe. Jak temu zaradzić? Wówczas dostawy powinny być przyjmowane przed otwarciem lokalu, co należy szczegółowo określić w procedurach GHP.

Przechowywanie żywności

Z tym, w jaki sposób należy przechowywać żywność, powinniście zapoznać się tuż przed założeniem lokalu gastronomicznego. Niemniej pamiętajcie, aby towar był przechowywany w szczelnych i hermetycznie zamykanych opakowaniach, a przede wszystkim miejscach do tego przeznaczonych. Co więcej – należy przygotować specjalne naklejki z datą produkcji wybranych produktów oraz oddzielić żywność gotową od surowej.

Temperatura w lodówkach

Skoro była już mowa o sposobie przechowywania żywności… nie moglibyśmy nie wspomnieć o kwestii lodówek! Pracownicy sanepidu są zobowiązani nie tylko do sprawdzenia czystości w lokalu, lecz także temperatury w lodówkach. Upewnij się, iż temperatura w nich jest zgodna z głównymi wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi.

System HAACP

Podstawą prowadzenia punktu gastronomicznego jest realizacja założeń HAACP oraz GMP/GHP. W trakcie kontroli pracownik sanepidu może sprawdzić, czy karty kontroli są prowadzone prawidłowo.

Książeczki sanepidowskie

I na koniec… pozostają nam książeczki sanepidowskie! Pracownicy lokalu gastronomicznego również podlegają kontroli sanepidu. Co więcej – posiadanie aktualnej książeczki sanepidowskiej to absolutna konieczność! Dodatkowo mogą zostać sprawdzone uniformy pracownicze oraz pomieszczenia socjalne. Zadbaj, aby wszystko było zgodne z wymogami sanepidu!

To już koniec! Jak widzicie, sanepid przeprowadza bardzo szczegółowe kontrole… Warto bowiem dokładnie zapoznać się aktualnymi rozporządzeniami i odpowiednio przygotować na nadchodzącą kontrolę!

Ostatnie wpisy

Jak otworzyć własną masarnię?

Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...

Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?

Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...