Kiedy sanepid może kontrolować bez zapowiedzi?

23 września 2021

Osoby prowadzące działalność gospodarczą objętą odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego muszą liczyć się z koniecznością przeprowadzenia kontroli. Wówczas pracownik wybranej stacji sanepidowskiej sprawdzi, czy panujące w lokalu warunki higieniczno-sanitarne nie stwarzają zagrożenia i dla pracowników, i dla klientów. Aby uniknąć przykrej niespodzianki, a kontrola przebiegła pomyślnie – warto bowiem zapoznać się z aktualnie obowiązującymi rozporządzeniami sanepidu. Jak wygląda kontrola sanepidu i czy musi zostać wcześniej zapowiedziana? Sprawdzamy!

Kontrola sanepidu – to należy wiedzieć

Prowadzenie działalności w branży gastronomicznej to spore wyzwanie! Na samym starcie przygody z punktem gastronomicznym czeka na was sporo wyzwań i formalności, bez których wejście na rynek nie będzie możliwe. W trakcie odbioru lokalu pracownik Głównego Inspektoratu Sanitarnego oceni warunki panujące na miejscu i sprawdzi, czy wszelkie procesy technologiczne zachodzą zgodnie z wymogami sanitarno-epidemiologicznymi. Na tym jednak nie koniec! Odpowiednia dla waszej działalności gospodarczej stacja sanepidowska ma pełne prawo do przeprowadzenia dodatkowej kontroli w celu wykrycia potencjalnych zagrożeń czy nieprawidłowości. Zgodnie ze wciąż obowiązującą ustawą kontrola ta powinna zostać wcześniej zapowiedziana. Co to tak naprawdę oznacza dla przedsiębiorców? Urzędnik sanepidu jest zobowiązany do wysłania zawiadomienia o konieczności przeprowadzenia kontroli. Musi ona mieć miejsce między siódmym a trzydziestym dniem od daty doręczenia wniosku. Jeżeli tak też się nie stanie, procedura zostanie powtórzona. Oczywiście istnieją pewne wyjątki od reguły… W jakiej sytuacji możemy zatem spodziewać się niezapowiedzianej kontroli sanepidu?

Kontrola sanepidu a donos

Zawiadomienie o domniemanym zagrożeniu lub zachodzących nieprawidłowościach stanowi podstawę do przeprowadzenia niezapowiedzianej kontroli w lokalu. Wówczas zasada o doręczeniu wniosku nie powinna mieć miejsca, co więcej – urzędnicy mają obowiązek do przeprowadzenia jej w terminie dwóch dni od daty otrzymania donosu. Mamy świadomość, iż do najprzyjemniejszych to nie należy… Niemniej jednak należy wpuścić urzędnika do lokalu i przekazać mu niezbędną dokumentację. Jeżeli w trakcie kontroli zostaną zauważone pewne nieścisłości, wyda on decyzję o konieczności wprowadzenia zmian, co zwykle wiąże się z ponowną wizytą urzędnika już o charakterze sprawdzającym. W sytuacji zagrożenia życia organ kontrolujący może również zamknąć dane stanowisko pracy lub całe przedsiębiorstwo.

Urzędowa kontrola żywności

Dostarczony donos to oczywiście nie wszystko! Drugim – równie istotnym powodem, na podstawie którego sanepid ma prawo do przeprowadzenia niezapowiedzianej kontroli, jest coroczna wizyta w sezonowych punktach gastronomicznych. Wówczas to właśnie Unia Europejska upoważnia sanepid do pojawienia się w wybranym lokalu bez konieczności powiadomienia o tym przedsiębiorcy. Kontrola tego typu ma na celu zbadanie zachodzących tam procesów technologicznych oraz sprawdzenie niezbędnej do prowadzenia działalności dokumentacji. Inspektor przeprowadzający kontrolę może podjąć dodatkowe czynności umożliwiające wyjaśnienie sprawy. Mowa tutaj między innymi o zleceniu wykonania badań laboratoryjnych. Właściciel lokalu może zostać obarczony kosztem ich wykonania –oczywiście, o ile naruszenie przepisów zostanie potwierdzone.

Jak przygotować się do kontroli sanepidu?

Kontrola sanepidu – zapowiedziana czy też nie, może przebiec sprawnie i przyjemnie. W wielu przypadkach wiążę się jednak z dużym stresem… Doskonale to rozumiemy! Uzyskanie pozytywnej decyzji sanepidu nie powinno stanowić trudności, zwłaszcza jeżeli dbacie o wasz biznes na każdym kroku. Aby uniknąć nieprzyjemnej sytuacji, pamiętajcie nie tylko o zachowaniu wysokiego poziomu higieny, a także o skompletowaniu pełnej dokumentacji. Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego, plan HACCP czy księga GMP/GHP powinny mieć swoje stałe miejsce, tym samym zostać okazane urzędnikowi. Tuż po przeprowadzanej kontroli inspektor sporządzi raport, w którym przedstawi wszelkie uwagi oraz przekaże wam istotne wskazówki. To zwykła formalność.

Ostatnie wpisy

Jak otworzyć własną masarnię?

Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...

Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?

Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...