Projekt technologiczny dla restauracji – jak powinien wyglądać?

3 sierpnia 2021

Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego bez względu na jego charakter to jeden z kluczowych elementów. Bez odpowiednio zaprojektowanego i pozytywnie zaopiniowanego dokumentu otwarcie restauracji czy kawiarni nie będzie po prostu możliwe. Czym jest projekt technologiczny dla restauracji i co powinien zawierać?

Projekt technologiczny restauracji – czym jest?

Definicja projektu technologicznego jest niezmienna. Bez względu na charakter prowadzonej działalności czy wybraną branżę projektem technologicznym nazwiemy dokument będący szczegółowym odzwierciedleniem układu pomieszczeń oraz znajdujących się w nim urządzeń technologicznych i mebli. W zależności od rodzaju działalności mogą nas dotyczyć poniekąd inne wytyczne branżowe. To jednak przepisy sanitarno-epidemiologiczne oraz wymogi rysunku technicznego są dla wszystkich takie same.

Nie bez powodu o tym wspominamy… Przed otwarciem własnej restauracji, warto bowiem zrobić dokładne rozeznanie i zapoznać się z kilkoma kluczowymi kwestiami, w tym właśnie koniecznością dostosowania lokalu do wymogów Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Decydując się na wynajem lokalu, który niegdyś był wykorzystywany również na użytek gastronomiczny, sprawa jest jasna. Wówczas mamy pewność, iż budynek już wcześniej został pozytywnie zaopiniowany przez sanepid, co więcej – istnieje możliwość skorzystania z wcześniej zaprojektowanego dokumentu. Co w przypadku, gdy lokal jest nowy?

Lokal gastronomiczny – jak go przystosować?

Lokal wybrany… i co dalej? Nadeszła najwyższa pora, by przystosować go pod gastronomię. Tutaj kluczowe jest precyzyjne określenie charakteru naszej przyszłej działalności oraz oferowanych przez nas usług. Czy oferowane dania będą odmrażane, a może będą przygotowywane samodzielnie? Czy w restauracji będą serwowane potrawy na bazie mięsa oraz jajek? W czym będą podawane dania oraz napoje? Czy alkohol wchodzi w ogóle w grę? Odpowiedzi na te kilka prostych pytań pozwolą wam lepiej poznać branżę, a jednocześnie prawidłowo przystosować lokal pod gastronomię. Wówczas należy postawić kolejny krok… i stworzyć profesjonalny projekt technologiczny restauracji, który przybliży was do wejścia na rynek!

Projekt technologiczny dla restauracji – co powinien zawierać?

Każdy profesjonalnie wykonany projekt technologiczny składa się z dwóch głównych części – opisowej oraz graficznej, lecz o tym zapewne doskonale wiecie… Projekt technologiczny dla restauracji przedstawia układ funkcjonalny oraz szczegółowe zagospodarowanie przestrzeni. Część graficzna musi zostać zaprojektowana tak, aby bez problemu można było ją odczytać. Musi z niej wynikać, jakie urządzenia technologiczne znajdą się w pomieszczeniach i jakie stanowiska zostały wyszczególnione. To właśnie tutaj powinny znaleźć się wszelkie niezbędne informacje dotyczące ścieżki czystej i brudnej, sposobów odbierania towarów i wydawania potraw czy punktów wodnych i kanalizacyjnych. Do rysunku wykonanego w skali 1:50 lub 1:100 należy także dołączyć legendę. To oczywiście nie wszystko… Nie możemy pominąć części opisowej, w której muszą koniecznie znaleźć się szczegółowe wytyczne dla specjalistów. Opisowa część projektu technologicznego dla restauracji to nic innego jak precyzyjny wykaz stanowisk i urządzeń technologicznych znajdujących się w lokalu. Powinny znaleźć się w niej informacje takie jak nazwa i adres lokalu, charakter budynku, opis prowadzonej działalności, wykaz pomieszczeń czy opis instalacji kanalizacyjnej i wodnej.

Projekt technologiczny restauracji – to należy wiedzieć

Stworzenie projektu technologicznego to jedno! Odpowiednio zaprojektowany powinien zostać przedłożony w stacji sanepidowskiej odpowiedniej dla naszej lokalizacji. Wówczas nie pozostaje nic innego, jak czekać na wydanie przez sanepid lub rzeczoznawcę ds. sanitarno-epidemiologicznych pozytywnej opinii. To zaś stanowi podstawę do adaptacji wybranego wcześniej lokalu pod gastronomię oraz rozpoczęcie pierwszych prac remontowych… Pamiętajcie, że projekt technologiczny restauracji to element kluczowy, by lokal mógł prężnie działać zgodnie z odgórnymi wymogami Głównego Inspektoratu Sanitarnego. To od was w szczególności zależy, jak szybko wejdziecie na rynek!

Ostatnie wpisy

Jak otworzyć własną masarnię?

Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...

Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?

Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...