Jak otworzyć lokal gastronomiczny?

Czas czytania: 3 minuty

W tym wpisie przedstawię skróconą ścieżkę jaką trzeba przejść planując otwarcie lokalu gastronomicznego. Oczywiście zachowując chronologię zdarzeń w krokach proceduralnych. Rzeczą pierwszą to jasne jest pomysł na koncept , profil lokalu. Kawiarnia, restauracja , fast food ?? W zakresie samej ścieżki , wypełnienia wymogów ,dostosowania do obowiązujących przepisów w zasadzie nic to nie zmienia jaki koncept wybierzesz. Oczywiście patrząc na metraż lokalu , na 50 m2 otworzysz kawiarnię ale w tym samym metrażu nie ma szans na uruchomienie restauracji z pełnym zapleczem produkcyjnym , magazynowym i socjalnym. Przechodząc do kroków…Lokal który wybierzesz musi zostać zweryfikowany pod kątem wymogów technicznych. Musisz pamiętać ,że pomieszczenia pracy w gastronomii muszą mieć inne warunki techniczne takie jak wysokość , światło dzienne niż na przykład lokal w którym będzie wykonywana praca biurowa. Jeśli lokal nie spełnia tych podwyższonych warunków , nie wszystko jest stracone . Możesz wystąpić do wojewódzkiej stacji Sanepid o tak zwane odstępstwo od niepełnych warunków technicznych. Następnym krokiem jest wykonanie projektu technologicznego który określi układ funkcjonalny pomieszczeń i wyposażenie pod procesy technologiczne zgodne z Twoim konceptem. Gdy uzyskasz akceptację projektu poprzez Sanepid czy biegłego rzeczoznawcę , masz już bezpieczną podstawę do adaptacji w lokalu jeśli lokal ma też przeznaczenie pod działalność usługową/gastronomiczną. Jeśli jej nie ma , niestety kłania się procedura zmiany sposobu użytkowania lokalu. Kolejnymi krokami jest już oczywiście sama adaptacja , remont i wyposażenie zgodnie z projektem którego musisz się trzymać bezwzględnie. Uzupełnieniem całej procedury jest wykonanie badania wody, ekspertyza kominiarska , dokumentacja HACCP/GMP/GHP , umowy na odbiór odpadów pokonsumpcyjnych, umowy na odbiór zużytych tłuszczy. To wszystko stanowi komplet załączników do wnioski o zatwierdzenie lokalu jaki trzeba złożyć w stacji Sanepid właściwej dla lokalizacji Twojej restauracji czy kawiarni. Po złożeniu wniosku pozostaje czekać na wyznaczenie terminu odbioru. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem w trakcie odbioru , inspektor dokonujący oględzin lokalu na podstawie sporządzonego protokołu w ciągu kilku dni powinien wydać decyzję o zatwierdzeniu lokalu. Pamiętaj że dopiero ten dokument uprawnia Cię do otwarcia drzwi Twojego lokalu . Jeśli masz go już w ręku … Możesz przyjmować gości 🙂 !!

Porozmawiaj o Twoim projekcie!

Może Cię też zainteresować...