Projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego

1 września 2021

Kuchnia to serce każdej restauracji! Nie sposób się z tym nie zgodzić… W związku z tym chcielibyśmy w niniejszym artykule skupić się na tak kluczowym z punktu widzenia sanepidu elemencie, jakim jest projekt technologiczny kuchni. Co powinniście o nim wiedzieć i jak go prawidłowo wykonać?

Projekt technologiczny kuchni – to należy wiedzieć

Już niegdyś wspominaliśmy, iż nie istnieje coś takiego jak „projekt technologiczny kuchni”. Możemy natomiast mówić o projekcie technologicznym lokalu gastronomicznego czy budynku. Wyrażenie to jest niestety nadużywane na każdym kroku, a co za tym idzie, klienci proszą nas nieustannie o stworzenie projektu technologicznego kuchni… Stąd też postanowiliśmy nieco rozjaśnić wam sprawę i podpowiedzieć, jak stworzyć projekt technologiczny restauracji ze szczególnym uwzględnieniem kuchni. Dowiecie się, czego nie może zabraknąć w projekcie oraz na jakie aspekty zwrócić uwagę, przygotowując się do otwarcia restauracji. Zostańcie z nami!

Kuchnia w lokalu gastronomicznym – dlaczego ma znaczenie?

Kuchnia to niewątpliwie najważniejszy punkt w lokalu gastronomicznym, bez którego prowadzenie biznesu nie byłoby możliwe. Lokal objęty odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego musi zostać dostosowany do aktualnie obowiązujących wymogów oraz wytycznych branżowych. Bez tego ani rusz! Odpowiednio przygotowany otworzy nam furtkę do dalszych kroków, jednocześnie pozwalając na adaptację lokalu. Nie bez powodu o tym wspominamy… Kuchnia to miejsce, w którym będą zachodziły wszelkie procesy technologiczne takie jak przechowywanie towaru, przygotowywanie potraw czy ich wydawanie. Dlatego też tak duże znaczenie ma dostosowanie jej ostatecznego wyglądu do potrzeb pracowników oraz odgórnych wymogów sanitarno-epidemiologicznych. Projekt technologiczny restauracji powinien uwzględniać, a zarazem precyzyjnie określać procesy, jakie w niej zachodzą… Dokument ten zawiera bowiem całe multum istotnych kwestii, które pozwolą wam na otrzymanie pozytywnej opinii biegłego rzeczoznawczy ds. sanitarno-epidemiologicznych.

Co obejmuje projekt technologiczny kuchni?

Wykonany zgodnie z aktualnie obowiązującymi wytycznymi sanepidu projekt powinien być uzupełnieniem procesów zachodzących w kuchni. Co mamy na myśli? Przed tworzeniem projektu należy dokładnie określić stanowiska oraz wyszczególnić urządzenia technologiczne, bez których kuchnia nie będzie mogła działać prawidłowo. To właśnie tutaj muszą znaleźć się informacje dotyczące sposobów zamawiania produktów i przygotowywania potraw czy opis rozkładu wszelkich urządzeń i mebli. Tak drobne, a zarazem na pozór nieistotne elementy mają ogromne znaczenie dla sanepidu oraz wykonawców. Na podstawie projektu zostaną przeprowadzone pierwsze prace remontowe, w tym właśnie podłączenie instalacji wodnej i kanalizacyjnej oraz montaż wentylacji. Pamiętajcie zatem, by dostarczyć firmie zajmującej się projektami technologicznymi plan restauracji oraz charakterystykę planowanej działalności. Specjaliści stworzą projekt technologiczny restauracji obejmujący każdy szczegół zagospodarowania przestrzeni, a wam nie pozostanie nic innego, jak urządzić lokal zgodnie z pozytywnie zaopiniowanym dokumentem.

Projekt technologiczny dla gastronomii – o tym pamiętaj

Profesjonalnie przygotowany projekt technologiczny lokalu gastronomicznego jest podstawą do rozpoczęcia pierwszych prac – oczywiście, o ile uzyskamy zgodę sanepidu. Niemniej pamiętajcie, że to właśnie kuchnia stanowi jedno z najważniejszych pomieszczeń w całym lokalu. Powinna być funkcjonalna, a jednocześnie zgodna z wymogami sanepidu oraz wytycznymi branżowymi. Na stworzonym projekcie muszą koniecznie znaleźć się informacje, które pozwolą oszacować koszty i zaplanować zakupy urządzeń i mebli, a zarazem uniknąć potencjalnych błędów czy niedociągnięć. Dobry projekt technologiczny restauracji to klucz do sukcesu. 

Stworzenie projektu technologicznego to spore wyzwanie. Oddajcie swój lokal w dobre ręce i nie martwcie się o nic więcej!

Ostatnie wpisy

Jak otworzyć własną masarnię?

Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...

Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?

Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...