
Kuchnia w małym lokalu – jak efektywnie zagospodarować przestrzeń?
Efektywne zagospodarowanie przestrzeni w kuchni gastronomicznej to klucz do sprawnej pracy, ergonomii i zgodności z normami sanitarnymi. W małych...

Pomieszczenia w restauracji – jak je dzielimy? Które są niezbędne?
Oglądasz lokal, w którym zamierzasz rozpocząć działalność restauracyjną i jesteś zachwycony: ileż stolików zmieści się na takim metrażu! A przy...

Jakie kary może nałożyć sanepid na restaurację?
Kontrola Sanepidu w restauracji często wywołuje stres zarówno u właściciela, jak i u pracowników. Najczęściej wizyty inspektorów są jednak...

Czy sanepid może zamknąć restaurację?
Sanepid wkraczający do lokalu i zamykający go z powodu pojedynczego włosa znalezionego w czyjejś zupie to postrach wielu restauratorów. Choć w...

Przechowywanie żywności w restauracji – wymogi Sanepidu
Sanepid to instytucja siejąca postrach wśród restauratorów – przynajmniej wśród tych, którzy wierzą w miejskie legendy o lokalach zamykanych bez...

Układ pomieszczeń w lokalu gastronomicznym
Podczas projektowania lokalu gastronomicznego, należy zwracać uwagę na wiele szczegółów. Istotny jest nie tylko wystrój i wyposażenie, ale także...

Otwarcie salonu kosmetycznego a wymogi sanepidu – co warto wiedzieć?
Otwarcie salonu kosmetycznego to marzenie wielu pasjonatów branży beauty. Jednak poza aspektami biznesowymi, takimi jak lokalizacja, marketing czy...

Projekt technologiczny w przedszkolu – co musisz wiedzieć?
Część działalności gospodarczych oraz instytucji, musi otrzymać pozytywną opinię Sanepidu, aby móc przystąpić do działalności. Dotyczy to również...

Dostawa jedzenia z restauracji – bez pośredników – jak się przygotować?
Aby podążać za potrzebami konsumentów, coraz więcej właścicieli lokali gastronomicznych decyduje się na rozpoczęcie realizowania dostaw jedzenia z...

Jak obniżyć koszty w gastronomii?
Prowadzenie biznesu w branży gastronomicznej może być udanym i satysfakcjonującym przedsięwzięciem. Niezwykle ważny jest przy tym zysk – aby go...

Kontrola sanepidu w gabinecie kosmetycznym – jak się przygotować?
Każdy właściciel salonu kosmetycznego jest zobowiązany do przestrzegania przepisów i spełnienia wymogów sanitarnych. Jako że sanepid objął branżę...

Lokal gastronomiczny a zwierzęta – jak to wygląda w praktyce?
Temat przebywania zwierząt w restauracji od dawna budzi pewne wątpliwości i kontrowersje, dzieląc przy tym społeczeństwo na dwie strony. Jedni...

Który sezon będzie najlepszy do otwarcia lokalu?
O prowadzeniu własnej działalności gospodarczej objętej odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego wspominaliśmy już niejednokrotnie w...

Jak pogodzić swoją wizję lokalu z wymogami sanepidu?
Wymogi sanitarno-epidemiologiczne nałożone na przyszłych przedsiębiorców potrafią niewątpliwie utrudnić wejście na rynek. Główny Inspektorat...

Wymogi sanitarne w magazynach produktów spożywczych – co należy wiedzieć?
Przechowywanie żywności nakłada na dystrybutorów i producentów szereg norm i obowiązków, bez których prowadzenie działalności nie byłoby możliwe....

Jak otworzyć własną masarnię?
Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...

Co należy wiedzieć przed otwarciem gabinetu lekarskiego?
Otwarcie własnego gabinetu lekarskiego wymaga znajomości nie tylko wytycznych branżowych, a także formalności, jakie zostały nałożone przez Główny...

Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?
Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...