
Projekt technologiczny w przedszkolu – co musisz wiedzieć?
Część działalności gospodarczych oraz instytucji, musi otrzymać pozytywną opinię Sanepidu, aby móc przystąpić do działalności. Dotyczy to również...

Dostawa jedzenia z restauracji – bez pośredników – jak się przygotować?
Aby podążać za potrzebami konsumentów, coraz więcej właścicieli lokali gastronomicznych decyduje się na rozpoczęcie realizowania dostaw jedzenia z...

Jak obniżyć koszty w gastronomii?
Prowadzenie biznesu w branży gastronomicznej może być udanym i satysfakcjonującym przedsięwzięciem. Niezwykle ważny jest przy tym zysk – aby go...

Kontrola sanepidu w gabinecie kosmetycznym – jak się przygotować?
Każdy właściciel salonu kosmetycznego jest zobowiązany do przestrzegania przepisów i spełnienia wymogów sanitarnych. Jako że sanepid objął branżę...

Lokal gastronomiczny a zwierzęta – jak to wygląda w praktyce?
Temat przebywania zwierząt w restauracji od dawna budzi pewne wątpliwości i kontrowersje, dzieląc przy tym społeczeństwo na dwie strony. Jedni...

Który sezon będzie najlepszy do otwarcia lokalu?
O prowadzeniu własnej działalności gospodarczej objętej odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego wspominaliśmy już niejednokrotnie w...

Jak pogodzić swoją wizję lokalu z wymogami sanepidu?
Wymogi sanitarno-epidemiologiczne nałożone na przyszłych przedsiębiorców potrafią niewątpliwie utrudnić wejście na rynek. Główny Inspektorat...

Wymogi sanitarne w magazynach produktów spożywczych – co należy wiedzieć?
Przechowywanie żywności nakłada na dystrybutorów i producentów szereg norm i obowiązków, bez których prowadzenie działalności nie byłoby możliwe....

Jak otworzyć własną masarnię?
Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...

Co należy wiedzieć przed otwarciem gabinetu lekarskiego?
Otwarcie własnego gabinetu lekarskiego wymaga znajomości nie tylko wytycznych branżowych, a także formalności, jakie zostały nałożone przez Główny...

Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?
Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...

Salon kosmetyczny – czy konieczny jest projekt technologiczny?
Prowadzenie działalności gospodarczej objętej odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego nakłada na przyszłych właścicieli multum...

Formalności przy otwieraniu nowego lokalu gastronomicznego
Otwieranie nowego lokalu gastronomicznego – restauracji, kawiarni czy food trucka, wiążę się z licznymi formalnościami i wymogami, bez których po...

Kim jest rzeczoznawca do spraw sanitarno-higienicznych?
O projektach technologicznych wspominaliśmy już niejednokrotnie. Wykonany zgodnie z aktualnie obowiązującymi wymogami sanitarno-epidemiologicznymi...

Kiedy sanepid może kontrolować bez zapowiedzi?
Osoby prowadzące działalność gospodarczą objętą odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego muszą liczyć się z koniecznością przeprowadzenia...

Food truck i sanepid – jakie wymagania należy spełnić?
Mobilne punkty gastronomiczne od kilku lat cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród wielbicieli dobrego jedzenia, a także przedsiębiorców....

Co może kontrolować sanepid?
Pracownicy Głównego Inspektoratu Sanitarnego są nie tylko zobowiązani do odebrania lokalu gastronomicznego i wydania pozwolenia na wszczęcie...

Projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego
Kuchnia to serce każdej restauracji! Nie sposób się z tym nie zgodzić... W związku z tym chcielibyśmy w niniejszym artykule skupić się na tak...