![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2024/07/czy-sanepid-moze-zamknac-restauracje.jpg)
Czy sanepid może zamknąć restaurację?
Sanepid wkraczający do lokalu i zamykający go z powodu pojedynczego włosa znalezionego w czyjejś zupie to postrach wielu restauratorów. Choć w...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2024/04/przechowywanie-zywnosci-w-restauracji.jpg)
Przechowywanie żywności w restauracji – wymogi Sanepidu
Sanepid to instytucja siejąca postrach wśród restauratorów – przynajmniej wśród tych, którzy wierzą w miejskie legendy o lokalach zamykanych bez...
![uklad pomieszczen w lokalu gastronomicznym](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2024/01/uklad-pomieszczen-w-lokalu-gastronomicznym.jpg)
Układ pomieszczeń w lokalu gastronomicznym
Podczas projektowania lokalu gastronomicznego, należy zwracać uwagę na wiele szczegółów. Istotny jest nie tylko wystrój i wyposażenie, ale także...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2023/10/projekt-technologiczny-salon-kosmetyczny.jpg)
Otwarcie salonu kosmetycznego a wymogi sanepidu – co warto wiedzieć?
Otwarcie salonu kosmetycznego to marzenie wielu pasjonatów branży beauty. Jednak poza aspektami biznesowymi, takimi jak lokalizacja, marketing czy...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2023/08/projekty-technologiczne-w-przedszkolach.jpg)
Projekt technologiczny w przedszkolu – co musisz wiedzieć?
Część działalności gospodarczych oraz instytucji, musi otrzymać pozytywną opinię Sanepidu, aby móc przystąpić do działalności. Dotyczy to również...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2023/05/dostawa-jedzenia-z-restauracji-bez-posrednikow.jpg)
Dostawa jedzenia z restauracji – bez pośredników – jak się przygotować?
Aby podążać za potrzebami konsumentów, coraz więcej właścicieli lokali gastronomicznych decyduje się na rozpoczęcie realizowania dostaw jedzenia z...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2022/11/jak-obnizyc-koszty-w-gastronomii.jpg)
Jak obniżyć koszty w gastronomii?
Prowadzenie biznesu w branży gastronomicznej może być udanym i satysfakcjonującym przedsięwzięciem. Niezwykle ważny jest przy tym zysk – aby go...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2022/05/kontrola-sanepidu-w-gabinecie-kosmetycznym.jpg)
Kontrola sanepidu w gabinecie kosmetycznym – jak się przygotować?
Każdy właściciel salonu kosmetycznego jest zobowiązany do przestrzegania przepisów i spełnienia wymogów sanitarnych. Jako że sanepid objął branżę...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2022/04/pies-w-restauracji.jpg)
Lokal gastronomiczny a zwierzęta – jak to wygląda w praktyce?
Temat przebywania zwierząt w restauracji od dawna budzi pewne wątpliwości i kontrowersje, dzieląc przy tym społeczeństwo na dwie strony. Jedni...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2022/03/sezon-na-otwarcie-restauracji.jpg)
Który sezon będzie najlepszy do otwarcia lokalu?
O prowadzeniu własnej działalności gospodarczej objętej odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego wspominaliśmy już niejednokrotnie w...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2022/02/wymogi-sanepidu-a-wizja-resyauracji.jpg)
Jak pogodzić swoją wizję lokalu z wymogami sanepidu?
Wymogi sanitarno-epidemiologiczne nałożone na przyszłych przedsiębiorców potrafią niewątpliwie utrudnić wejście na rynek. Główny Inspektorat...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/12/arno-senoner-yqu6tJkSQ_k-unsplash-ciemnee-scaled.jpg)
Wymogi sanitarne w magazynach produktów spożywczych – co należy wiedzieć?
Przechowywanie żywności nakłada na dystrybutorów i producentów szereg norm i obowiązków, bez których prowadzenie działalności nie byłoby możliwe....
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/11/jez-timms-DVRXFIH42d0-unsplash.jpg)
Jak otworzyć własną masarnię?
Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/11/jeshoots-com-LtNvQHdKkmw-unsplash.jpg)
Co należy wiedzieć przed otwarciem gabinetu lekarskiego?
Otwarcie własnego gabinetu lekarskiego wymaga znajomości nie tylko wytycznych branżowych, a także formalności, jakie zostały nałożone przez Główny...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/11/lasse-bergqvist-ro3H4mJIArA-unsplash.jpg)
Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?
Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/10/freestocks-fplnXE5loWo-unsplash.jpg)
Salon kosmetyczny – czy konieczny jest projekt technologiczny?
Prowadzenie działalności gospodarczej objętej odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego nakłada na przyszłych właścicieli multum...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/10/carlos-aranda-IYMceGutrbQ-unsplash.jpg)
Formalności przy otwieraniu nowego lokalu gastronomicznego
Otwieranie nowego lokalu gastronomicznego – restauracji, kawiarni czy food trucka, wiążę się z licznymi formalnościami i wymogami, bez których po...
![](https://horeca-design.pl/wp-content/uploads/2021/10/shruti-dadwal-1GelM8jSmow-unsplash.jpg)
Kim jest rzeczoznawca do spraw sanitarno-higienicznych?
O projektach technologicznych wspominaliśmy już niejednokrotnie. Wykonany zgodnie z aktualnie obowiązującymi wymogami sanitarno-epidemiologicznymi...