Aby podążać za potrzebami konsumentów, coraz więcej właścicieli lokali gastronomicznych decyduje się na rozpoczęcie realizowania dostaw jedzenia z restauracji. Chociaż można przy tym m.in. korzystać z usług zewnętrznych firm, takich jak Uber Eats, Wolt, Pyszne.pl czy Glovo, warto rozważyć dostawę jedzenia z restauracji bez pośredników. Dzięki temu możliwe jest uniknięcie płacenia znaczącej prowizji, zyskanie niezależności oraz kontroli nad całym procesem, jak i budowanie wizerunki własnej marki. W tym artykule omawiamy, jak się przygotować do dostawy jedzenia z restauracji bez pośredników!
Czy warto uruchomić dostawy jedzenia z lokalu gastronomicznego?
Na przestrzeni ostatnich lat rynek dostaw w branży gastronomicznej nieustannie się rozwijał – chociaż obroty w branży gastronomicznej nieustannie rosną, segment dostaw wyróżnia się swym dynamicznym rozwojem. Decydując się na uruchomienie dostaw jedzenia z lokalu gastronomicznego, odpowiadamy na potrzeby konsumentów oraz zyskujemy szansę na kreację przewagi konkurencyjnej. Aby rozwinąć swój biznes na rynku gastronomicznym, niezbędne jest zrozumienie oczekiwań klientów i wprowadzenie preferowanych przez nich rozwiązań – a wśród nich można wymienić dostawy jedzenia z restauracji!
Warto także wspomnieć, że dostawy jedzenia z lokalu gastronomicznego stanowią element dywersyfikacji świadczonych usług i pozwalają na swego rodzaju zabezpieczenie się na przyszłość. Dzięki temu, nawet jeśli poniesiemy straty w jednym z obszarów naszej aktywności, zostaną one zrekompensowane poprzez zysk z innego. Na istotę podejmowania działań służących dywersyfikacji usług wskazała m.in. pandemia COVID-19.
Należy przy tym pamiętać jednak, że dostawa jedzenia z restauracji wiąże się z dodatkowymi kosztami oraz poświęceniem czasu na planowanie działań. Co ważne, zanim możliwe będzie uruchomienie dostawy jedzenia z lokalu gastronomicznego, właściciele restauracji muszą dokładnie przeanalizować aspekty związane z zatrudnieniem, pojazdami dostawczymi, strefą dostaw czy torbami termicznymi. Konieczne jest też zwrócenie uwagi na wymogi sanepidu!
Wymogi sanepidu odnośnie dostaw jedzenia z restauracji – to musisz wiedzieć
Należy pamiętać, że uruchomienie dostaw jedzenia z lokalu gastronomicznego wiąże się z koniecznością spełnienia określonych wymogów sanepidu. Niezbędny jest wybór sposobu dostarczania zamówień oraz skonfigurowanie aspektów logistycznych. W przypadku, gdy dostawa odbywa się przy użyciu własnych środków – to znaczy m.in. poprzez zatrudnionego w restauracji dostawcy czy dostawców – wymagane jest zapewnienie ciągłości łańcucha chłodniczego bądź grzewczego. Obejmuje to podjęcie działań, aby jedzenie było przechowywane w prawidłowej temperaturze od chwili jego wytworzenia, aż do momentu jego dostarczenia klientowi. Pozwala to zarówno hamować proces psucia się jedzenia, jak również umożliwia zachowanie smaku, zapachu i konsystencji dostarczanych dań.
Kolejnym istotnym aspektem jest wyposażenie placówki w termoporty gastronomiczne, czyli specjalne torby do przewożenia zamawianych potraw. Wykonane są one z materiału utrzymującego wymaganą temperaturę, co pozwala zachować ciągłość wspomnianego łańcucha grzewczego lub chłodniczego. Co ważne, muszą być one prane w specjalnie przeznaczonym do tego celu, uwzględnionym w projekcie technologicznym pomieszczeniu. Jeśli jednak chcemy rozpocząć dostawy jedzenia z restauracji już istniejącej, niezbędne jest wydzielenie osobnego pomieszczenia. Alternatywę stanowi zlecenie prania termoportów.
Podsumowanie
W branży gastronomicznej zauważalna jest intensywna konkurencja – aby wyróżnić się na jej tle oraz zdobyć przewagę, niezbędne jest spełnianie oczekiwań konsumentów. Dostawa jedzenia z restauracji bez pośredników to inwestycja, dzięki której możemy wiele zyskać: kontrolę nad zamówieniami, kosztami oraz transakcjami, jak i możliwość budowania wizerunku marki. Niezbędne jest jednak pamiętanie o konieczności spełnienia wszelkich wymogów sanepidu. Z tego względu należy zadbać o zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego bądź grzewczego, a także wyposażenie restauracji w termoporty gastronomiczne, które muszą być prane w specjalnym – uwzględnianym w projekcie technologicznym – pomieszczeniu.