Wymogi sanitarne w magazynach produktów spożywczych – co należy wiedzieć?

20 stycznia 2022

Przechowywanie żywności nakłada na dystrybutorów i producentów szereg norm i obowiązków, bez których prowadzenie działalności nie byłoby możliwe. Należy bowiem nie tylko zapewnić bezpieczeństwo produktom, a także dostosować magazyn do odgórnie nałożonych wymogów sanitarnych. W związku z tym postanowiliśmy ułatwić wam całą sprawę i podpowiedzieć wam, jakie wymogi w magazynach produktów spożywczych należy spełnić.

Magazyny produktów spożywczych – przepisy

Magazynowanie produktów niezależnie od ich pochodzenia jest kontrolowane na każdym etapie. Źle przechowywana żywność może doprowadzić do szybkiego zepsucia, a w najgorszym wypadku do zatrucia. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami magazyn żywnościowy musi zostać bezwzględnie dostosowany do wymogów określonych przez upoważnioną do tego instytucję. Co mamy na myśli? Produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego są poddane kontroli Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. W przypadku produktów roślinnych główną rolę odgrywa natomiast Główny Inspektorat Sanitarny. Zanim jednak zdecydujecie się na wynajem konkretnego pomieszczenia, należy zgłosić się do odpowiedniej instytucji w celu złożenia wniosku o zatwierdzenie zakładu oraz uzyskania wpisu do rejestru. 

Co istotne, wynajem punktu, który nie został wcześniej odebrany przez sanepid, wiąże się z koniecznością spełnienia dodatkowych formalności. Należy bowiem stworzyć profesjonalny projekt technologiczny magazynów żywności, a także przygotować umowę wynajmu magazynu, orzeczenie do celów sanitarnych dla pracowników, wyniki badania wody czy księgę HACCP. Dokumentacja ta jest niezbędna do prowadzenia magazynu produktów żywnościowych, tym samym zostanie zweryfikowana w trakcie odbioru lokalu.

Projekty technologiczne magazynów żywnościowych – o tym pamiętaj

Przepisy prawa jasno mówią, iż magazyny żywnościowe podlegają ścisłej kontroli. Sprawa może jednak poniekąd się skomplikować, gdy mowa o poszczególnych rodzajach magazynów. Co mamy na myśli? Magazyny żywnościowe zostały podzielone na dwie grupy – chłodzone oraz niechłodzone. Jeżeli zatem planujecie przechowywać produkty chłodzone oraz produkty niechłodzone, należy oczywiście uwzględnić to w projekcie technologicznym. Wymagają one zupełnie innych warunków przechowywania, co ma zaś niebagatelne znaczenie dla ich ogólnych właściwości. Projekty technologiczne magazynów żywności stanowią bowiem podstawę do rozpoczęcia pierwszych prac. Jakie wymogi sanitarne natomiast należy spełnić?

Wymogi sanitarne a magazyny żywnościowe

Magazyny produktów spożywczych chłodzone i niechłodzone stanowią spore wyzwanie z punktu widzenia dystrybutorów oraz producentów. Brak znajomości podstawowych wymogów lub pominięcie kilku kroków może skutkować nieuzyskaniem pozytywnej opinii sanepidu. Na co zatem zwrócić uwagę?

  • Wykończenie magazynu – kwestia wykończenia powierzchni magazynowej jest niezwykle istotna. Ściany i podłogi powinny zostać wykonane z materiałów nienasiąkliwych i łatwych w utrzymaniu czystości. Z reguły wykorzystywane są do tego płytki ceramiczne, które minimalizują ryzyko gromadzenia się brudu. Wysokość sufitu nie powinna być natomiast niższa aniżeli 2,5 m.
  • Przechowywanie żywności – sytuacja niczym tutaj się nie różni. Otóż regały, na których zostaną umieszczone produkty spożywcze, powinny zostać wykonane ze sterylnych materiałów. Pod żadnym pozorem nie wolno układać żywności na paletach lub podłodze. Kwestia rozkładania produktów nie została natomiast ściśle uregulowana. Produkty z krótszym terminem ważności należy jednak ułożyć w widocznym miejscu, co więcej – żywność wydawana klientom powinna posiadać datę ważności na opakowaniu. Pozycje wegańskie i wegetariańskie również muszą znaleźć się w osobnym miejscu.
  • Dostęp do wody ciepłej i zimnej – umywalka oraz zlew mogą zostać umieszczone w osobnym pomieszczeniu. W przypadku pracy stałej należy także zadbać o dostęp do toalety dla pracowników.

Dodatkowo w przypadku chłodzonego magazynu żywności należy bezwzględnie zaopatrzyć go w agregat, urządzenie wentylacyjne oraz lodówki i zamrażarki. Tym sposobem będziecie mogli nieustannie kontrolować warunki panujące w pomieszczeniu. Jeżeli natomiast zamierzacie przechowywać produkty chemiczne, muszą one koniecznie zostać oddzielone od produktów spożywczych.

Wymogi sanitarne dla magazynów produktów spożywczych mogą przysporzyć sporo trudności. Doskonale to rozumiemy! W razie dodatkowych pytań czy wątpliwości zachęcamy do kontaktu.

Ostatnie wpisy