Jak otworzyć własną masarnię?

22 listopada 2021

Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a to zaś sprawia, iż na każdym kroku powstają kolejne masarnie. Aby otworzyć własną masarnię, potrzebny jest przede wszystkim odpowiedni lokal spełniający wymogi sanitarno-epidemiologiczne, projekt technologiczny zatwierdzony przez sanepid oraz wymagane pozwolenia i wpisy do rejestrów. Dopiero po ich uzyskaniu można przystąpić do wyposażenia zakładu i rozpoczęcia produkcji. Co musicie wiedzieć przed rozpoczęciem takiej działalności oraz jak się do tego przygotować?

Własna masarnia – od czego zacząć?

Otwarcie własnego biznesu to bez wątpienia świetna sprawa, zwłaszcza jeżeli planujecie tego typu działalność. Choć w obecnych czasach wiele osób zdecydowało się na odejście od tradycyjnej diety, masarnie są i będą wciąż potrzebne. Problem może pojawić się jednak w momencie, gdy przyszli przedsiębiorcy przechodzą do spełniania odgórnie nałożonych na działalność wymogów oraz formalności. Należy bowiem nie tylko dysponować lokalem dostosowanym pod działalność o tym właśnie charakterze, a także zarejestrować biznes czy stworzyć profesjonalny projekt technologiczny masarni. Niezastosowanie się do aktualnych wymagań może skutkować brakiem uzyskania pozytywnej opinii Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. Jak zatem otworzyć własną masarnię?

Rejestracja zakładu mięsnego 

Niezależnie od charakteru waszego przyszłego biznesu krokiem, jaki należy podjąć najpierw, jest oczywiście rejestracja działalności gospodarczej. To dopiero początek. Aby rozpocząć legalną produkcję, trzeba:

  • uzyskać wpis do rejestru zakładów mięsnych – bez tego prowadzenie działalności nie będzie możliwe,
  • zdobyć akceptację Powiatowego Inspektoratu Weterynarii (PIW), który sprawuje stały nadzór nad zakładami mięsnymi,
  • pamiętać, że wszystkie wyroby mogą być wytwarzane wyłącznie z mięsa spełniającego rygorystyczne normy jakościowe i sanitarne,
  • zapoznać się z aktualnymi wytycznymi i wymaganiami prawnymi, które regulują funkcjonowanie branży mięsnej,
  • przeanalizować rynek i konkurencję, aby lepiej dopasować ofertę do potrzeb klientów.

Spełnienie tych warunków jest obowiązkowe, a ich pominięcie może uniemożliwić rozpoczęcie działalności.

Projekt technologiczny masarni – co to jest?

Projekt technologiczny masarni to dokument będący dokładnym odzwierciedleniem układu pomieszczeń oraz znajdujących się w nim urządzeń technologicznych. Zanim jednak zlecicie jego wykonanie, należy koniecznie zgłosić się do Urzędu Gminu w celu uzyskania decyzji o warunkach zabudowy planowanej masarni. Sprawa może nieco się skomplikować, gdy wybrany budynek wymaga przebudowy. Wówczas nie pozostanie nic innego, jak stworzyć projekt budowlany masarni. Natomiast w przypadku zakupu lub wynajmu lokalu już dostosowanego do tego typu działalności wystarczy złożyć projekt technologiczny masarni w odpowiedniej instytucji, aby móc rozpocząć dalsze prace.

Zakres projektu technologicznego masarni

Profesjonalny projekt technologiczny masarni powinien oczywiście obejmować wszystkie etapy produkcji – od chowu zwierząt, przez ubój, do pakowania gotowych już wyrobów – oraz uwzględniać niezbędne w masarni strefy, w tym właśnie strefę socjalną czy chłodnię. Należy także wyszczególnić miejsce wydawania gotowych produktów, mycia pojemników oraz wykorzystywanych na co dzień urządzeń technologicznych. Jeżeli w zakładzie planowany jest ubój, koniecznym może okazać się wydzielenie własnej oczyszczalni ścieków czy jeliciarni. To właśnie na tej podstawie powstaje księga HACCP, niezbędna również wtedy, gdy interesuje was przydomowa masarnia – wymogi w tym zakresie są takie same, jak dla większych zakładów.

Otwarcie masarni – to należy wiedzieć?

Zakłady mięsne to bardzo specyficzna branża. Nie oznacza to jednak, iż nie może przysporzyć wam sporych zysków! Aby tak też się stało, musicie bezwzględnie trzymać się określonych dotąd rozporządzeń i zaznajomić się z wytycznymi branżowymi. Co mamy na myśli? Nowo powstała masarnia musi także uzyskać akceptację dotyczącą higieny pracy oraz zabezpieczeń przeciwpożarowych. Gdy te kroki będziecie mieć już za sobą, wystarczy złożyć specjalny wniosek w odpowiedniej dla waszej lokalizacji instytucji o dopuszczenie budynku do użytku i oczekiwać na uzyskanie pozytywnej opinii!

FAQ – Jak otworzyć własną masarnię?

1. Jakie są pierwsze kroki, aby otworzyć własną masarnię?
Należy zarejestrować działalność gospodarczą, uzyskać wpis do rejestru zakładów mięsnych i akceptację Powiatowego Inspektoratu Weterynarii.

2. Jakie wymogi musi spełniać przydomowa masarnia?
Przydomowa masarnia – wymogi są takie same jak w przypadku dużych zakładów: lokal musi spełniać normy sanitarne, technologiczne i przeciwpożarowe oraz uzyskać wszystkie wymagane zgody.

3. Co to jest projekt technologiczny masarni?
To dokument pokazujący układ pomieszczeń, urządzeń technologicznych i stref w zakładzie. Na jego podstawie sanepid i inne instytucje oceniają gotowość obiektu do rozpoczęcia działalności.

4. Jakie strefy muszą być uwzględnione w projekcie technologicznym masarni?
Projekt musi obejmować m.in. strefę socjalną, chłodnię, miejsce mycia pojemników i urządzeń, punkt wydawania gotowych produktów, a w przypadku uboju – również oczyszczalnię ścieków i jeliciarnię.

5. Jakie dokumenty są wymagane przed uruchomieniem masarni?
Oprócz projektu technologicznego i księgi HACCP wymagane są m.in. dokumenty dotyczące higieny pracy, zabezpieczeń przeciwpożarowych, umowy na odbiór odpadów i badania wody.

6. Kiedy zakład mięsny może rozpocząć działalność?
Dopiero po spełnieniu wszystkich wymogów sanitarnych i prawnych, uzyskaniu pozytywnej opinii odpowiednich instytucji oraz zatwierdzeniu obiektu do użytku.

Marcin Chojecki

Ekspert, tworzący projekty technologiczne dla restauracji, punktów gastronomicznych, gabinetów beauty oraz lekarskich. Na swoim koncie mam 2500 realizacji na terenie Warszawy, jak i całej Polski. Doradzam, konsultuję, audytuję, a także pomagam tworzyć biznesy gastronomiczne od pomysłu, do restauracji pełnych gości.

Ostatnie wpisy