Jak otworzyć własną masarnię?

22 listopada 2021

Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a to zaś sprawia, iż na każdym kroku powstają kolejne masarnie. W dzisiejszym poradniku pragniemy skupić się na szczególnej kwestii, jaką jest otwarcie własnej masarni. Co musicie wiedzieć przed rozpoczęciem działalności oraz jak się do tego przygotować?

Własna masarnia – od czego zacząć?

Otwarcie własnego biznesu to bez wątpienia świetna sprawa, zwłaszcza jeżeli planujecie tego typu działalność. Choć w obecnych czasach wiele osób zdecydowało się na odejście od tradycyjnej diety, masarnie są i będą wciąż potrzebne. Problem może pojawić się jednak w momencie, gdy przyszli przedsiębiorcy przechodzą do spełniania odgórnie nałożonych na działalność wymogów oraz formalności. Należy bowiem nie tylko dysponować lokalem dostosowanym pod działalność o tym właśnie charakterze, a także zarejestrować biznes czy stworzyć profesjonalny projekt technologiczny masarni. Niezastosowanie się do aktualnych wymagań może skutkować brakiem uzyskania pozytywnej opinii Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. Jak zatem otworzyć własną masarnię?

Rejestracja zakładu mięsnego 

Zacznijmy może od kluczowej kwestii… Niezależnie od charakteru waszego przyszłego biznesu krokiem, jaki należy podjąć najpierw, jest oczywiście rejestracja działalności. W przypadku zakładów mięsnych nie obejdzie się bowiem bez uzyskania wpisu do rejestru zakładów mięsnych, a także akceptacji PIW. Spełnienie tych dwóch warunków to absolutna konieczność! Otóż zakłady mięsne podlegają stałemu nadzorowi inspekcji weterynaryjnej. To zaś niczego nie ułatwia… Biznes mięsny jest stosunkowo trudny zwłaszcza dla osób, które dotychczas nie były związane z branżą. Wasze produkty będą mogły być produkowane wyłącznie z mięsa spełniającego wszelkie wymagania! W innym razie prowadzenie działalności nie będzie w ogóle możliwe… Decydując się zatem na otwarcie masarni, należy zrobić dobre rozeznanie na rynku i zapoznać się z istniejącymi już wytycznymi. Bez tego ani rusz!

Projekt technologiczny masarni – co to jest?

O projektach technologicznych mówiliśmy już niejednokrotnie – to fakt! Niemniej wciąż wiele aspektów może być niejasnych, a my doskonale to rozumiemy. Projekt technologiczny masarni to dokument będący dokładnym odzwierciedleniem układu pomieszczeń oraz znajdujących się w nim urządzeń technologicznych. Zanim jednak zlecicie jego wykonanie, należy koniecznie zgłosić się do Urzędu Gminu w celu uzyskania decyzji o warunkach zabudowy planowanej masarni. Sprawa może nieco się skomplikować, gdy wybrany budynek wymaga przebudowy. Wówczas nie pozostanie nic innego, jak stworzyć projekt budowlany masarni. Jeżeli zdecydowaliście się jednak na zakup bądź wynajem lokalu w pełni już dostosowanego do tego typu działalności, wystarczy przedłożyć w odpowiedniej instytucji projekt technologiczny masarni i to właśnie na jego podstawie przeprowadzić dalsze prace. 

Profesjonalny projekt technologiczny masarni powinien oczywiście obejmować każdy etap produkcji – od chowu zwierząt, przez ubój, do pakowania gotowych już towarów – oraz uwzględniać niezbędne w masarni strefy, w tym właśnie strefę socjalną czy chłodnię. Należy także wyszczególnić miejsce wydawania gotowych produktów, mycia pojemników oraz wykorzystywanych na co dzień urządzeń technologicznych. Jeżeli w zakładzie planowany jest ubój, koniecznym może okazać się wydzielenie własnej oczyszczalni ścieków czy jeliciarni. To oczywiście nie wszystko… Na podstawie tych właśnie elementów należy utworzyć księgę HACCP!

Otwarcie masarni – to należy wiedzieć?

Zakłady mięsne to bardzo specyficzna branża. Nie oznacza to jednak, iż nie może przysporzyć wam sporych zysków! Aby tak też się stało, musicie bezwzględnie trzymać się określonych dotąd rozporządzeń i zaznajomić się z wytycznymi branżowymi. Co mamy na myśli? Nowo powstała masarnia musi także uzyskać akceptację dotyczącą higieny pracy oraz zabezpieczeń przeciwpożarowych. Gdy te kroki będziecie mieć już za sobą, wystarczy złożyć specjalny wniosek w odpowiedniej dla waszej lokalizacji instytucji o dopuszczenie budynku do użytku i oczekiwać na uzyskanie pozytywnej opinii!

Ostatnie wpisy

Jak otworzyć własną masarnię?

Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...

Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?

Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...