Otwieranie nowego lokalu gastronomicznego – restauracji, kawiarni czy food trucka, wiążę się z licznymi formalnościami i wymogami, bez których po prostu się nie obejdzie. Aby jednak ułatwić wam całą sprawę i przybliżyć wejście na rynek, postanowiliśmy zebrać najważniejsze informacje. Zobaczcie sami, jakie warunki należy spełnić przed otwarciem punktu gastronomicznego.
Jak otworzyć lokal gastronomiczny?
O tym, że rejestracja firmy w odpowiedniej instytucji państwowej to obowiązek każdego przedsiębiorcy, wspominać chyba nie musimy… Jeżeli planujecie otwarcie biznesu, należy niezwłocznie złożyć wniosek o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. To stanowi podstawę do podjęcia dalszych kroków, takich jak przeprowadzenie remontu czy zatrudnienie potencjalnych pracowników. W terminie 7 dni od daty złożenia wskazanego wyżej wniosku powinniście także złożyć druk ZZA lub ZUA w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych. Dokumenty te umożliwią wam odprowadzanie składek społecznych oraz zdrowotnych. Bez tego ani rusz!
Otwarcie lokalu gastronomicznego a Główny Inspektorat Sanitarny
Jak to mówią, formalności nigdy za mało! Decydując się na otwarcie punktu gastronomicznego, musicie liczyć się z tym, iż dopiero po wypełnieniu wszelkich zobowiązań będziecie mogli wejść na rynek. Co mamy na myśli? Gastronomia została bowiem objęta odgórnym nadzorem sanepidu, a co za tym idzie, wybrany lokal musi zostać dostosowany pod kątem wymogów technicznych. W trakcie odbioru lokalu uprawniony do tego urzędnik sanepidu z pewnością zwróci uwagę na wykończenie lokalu oraz ogólny stan techniczny urządzeń technologicznych.
Nawet najmniejsze detale mają tutaj niebagatelne znaczenie – gwarantujemy! Sprawa jest o wiele mniej skomplikowana, jeżeli wybraliście lokal wcześniej już dostosowany pod gastronomię. Wówczas istnieje spore prawdopodobieństwo, iż będziecie mogli skorzystać z zaakceptowanego przez sanepid projektu technologicznego. To właśnie na jego podstawie będziecie mogli przeprowadzić generalny remont oraz rozpocząć prowadzenie biznesu. Pamiętajcie, że projekt technologiczny lokalu gastronomicznego to absolutna konieczność. Stworzony zgodnie z branżowymi wytycznymi oraz wymogami rysunku technicznego projekt technologiczny stanowi bowiem podstawę. Bez tego dokumentu nie będziecie mogli działać na rynku legalnie!
Kasa fiskalna – kogo obowiązuje?
Zgodnie z aktualnie obowiązującą ustawą obowiązek posiadania kasy fiskalnej dotyczy wszystkich przedsiębiorców, którzy sprzedają towary bądź usługi. Co to tak naprawdę oznacza? Prowadząc lokal gastronomiczny, jesteście zobowiązani do jej zakupu. Każda przeprowadzona transakcja musi zostać zarejestrowana na kasie fiskalnej już w pierwszym dniu rozpoczęcia działalności gospodarczej. Na całe szczęście możecie ubiegać się o ulgę na jej zakup. W zależności od wartości urządzenia macie prawo do odliczenia 90% ceny netto. Maksymalna ulga wynosi jednak 700 złotych.
Sprzedaż alkoholu – gdzie ubiegać się o koncesję?
Na obecną chwilę mało który właściciel punktu gastronomicznego rezygnuje ze sprzedaży alkoholu. To całkowicie zrozumiałe! Niemniej jednak należy koniecznie złożyć specjalny wniosek o uzyskanie pozwolenia na sprzedaż oraz uiścić jednorazową opłatę. Oczywiście nie podamy wam widełek cenowych, gdyż ostateczny koszt jest uwarunkowany rodzajem sprzedawanych napojów alkoholowych. Sprzedaż tylko i wyłącznie piwa wiąże się z o wiele niższymi kosztami aniżeli w przypadku sprzedaży alkoholu powyżej 18%. Koncesja na alkohol jest zazwyczaj wydawana na co najmniej 4 lata, a co istotne – co roku będziecie zobowiązani do odprowadzenia dodatkowej opłaty za sprzedaż, której wysokość jest uwarunkowana ogólnym obrotem.
Odtwarzanie muzyki – z pozwoleniem czy bez?
Oczywiście, że z pozwoleniem! Aby móc legalnie odtwarzać muzykę we własnym punkcie gastronomicznym, należy złożyć kolejny wniosek do ZAiKS-u. Uzyskana licencja pozwoli wam na korzystanie z dostępnej muzyki – oczywiście, o ile zostanie uiszczona opłata. Za odtwarzanie muzyki możecie ponieść koszt w trybie miesięcznym lub rocznym. Jeżeli chcecie uniknąć nadprogramowych wydatków, istnieje też możliwość korzystania z domeny publicznej.
Formalności przy otwieraniu nowego lokalu gastronomicznego jest całkiem sporo. Zapoznajcie się z nimi wcześniej i przygotujcie na nowe wyzwanie!