Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?

10 listopada 2021

Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, powinniście liczyć się z tym, iż dzień kontroli w końcu nadejdzie… Jak przygotować się prawidłowo na kontrolę sanepidu i co zrobić, aby jej się nie bać?

Kontrola sanepidu – kogo dotyczy?

Z reguły to właśnie projekt technologiczny restauracji czy salonu kosmetycznego stanowi główny obszar zainteresowań naszych klientów. To jednak jest on w dużym stopniu powiązany z sanepidem. Co więcej, często spotykamy się z zapytaniami o kontrolę sanitarno-epidemiologiczną. Otóż przedsiębiorcy bardzo często obawiają się wizyty urzędnika. Niesłusznie! Kontrole sanepidu – choć mają na celu wykrycie zachodzących w lokalu zagrożeń i nieprawidłowości, są zapowiedziane. Wyjątkiem jest oczywiście donos! Wówczas urzędnik będzie zobowiązany pojawić się w danej instytucji bez zapowiedzi. W normalnej sytuacji przedsiębiorca otrzyma powiadomienie o konieczności przeprowadzenia kontroli. Co istotne, musi zostać przeprowadzona między 7. a 30. dniem od daty doręczenia pisma. Jeżeli tak się nie stanie, procedura zostanie powtórzona. Wówczas uzyskacie cenny czas na dobre przygotowanie do nadejścia urzędnika z sanepidu. O czym natomiast powinniście pamiętać?

Przygotuj niezbędną dokumentację

Każda działalność objęta nadzorem sanepidu powinna być gotowa na rutynową kontrolę. Co mamy na myśli? Urzędnicy Głównego Inspektoratu Sanitarnego są bardzo wyczuleni na co poniektóre kwestie. Jeżeli prowadzicie punkt gastronomiczny czy salon beauty, powinniście coś o tym wiedzieć! Upewnijcie się, iż dokumentacja lokalu znajduje się w miejscu ogólnodostępnym. Raczej nie chcecie sytuacji, w której będziecie zmuszeni do poszukiwania niezbędnych papierów, nieprawdaż? Przygotujcie projekt technologiczny, księgę HACCP oraz książeczki sanepidowskie wszystkich pracowników. Choć dokumenty te stanowią podstawę do rozpoczęcia działalności, tym samym są sprawdzane w trakcie odbioru lokalu – możecie mieć pewność, iż urzędnik ponownie je przejrzy.

Zadbaj o porządek i stan techniczny urządzeń

Nie da się ukryć, że kwestia czystości w lokalu ma niebagatelne znaczenie dla przebiegu całej kontroli. Drobne uchylenia mogą przydarzyć się każdemu z nas… To fakt! Niemniej jednak o ład i porządek należy dbać na każdym kroku – nie tylko przed zapowiedzianą kontrolą. Urzędnik sanepidu z pewnością oceni poziom higieny w lokalu. Brak dbałości od razu zostanie wychwycony, a to niczego dobrego nie wróży. Tutaj jednak kłania się kultura organizacyjna panująca w waszej firmie. Decydując się na zatrudnienie pracowników, należy nie tylko wskazać im zapiski z księgi HACCP, a także porozmawiać o normach i akceptowalnych zachowaniach. Jeżeli pracownicy nie zadbają o lokal, nikt inny za nich tego nie zrobi!

W trakcie przeprowadzanej kontroli urzędnik prawdopodobnie zwróci także uwagę na ogólny stan techniczny lokalu oraz znajdujących się w nim urządzeń. Przed planowaną wizytą sprawdźcie, czy wszystko jest na swoim miejscu, a warunki w lokalu nie pozostawiają wiele do życzenia… Istnieje również spora szansa, iż kontroli zostaną poddane zachodzące procesy technologiczne. Czy ścieżka czysta nie łączy się ze ścieżką brudną? Czy pracownicy mają dostęp do ciepłej i zimnej wody? Czy w lokalu znajdują się środki czystości oraz środki do dezynfekcji rąk? Odpowiedzi na te pytania z pewnością ułatwią całą sprawę!

Kontrola sanepidu – czy warto jej się bać?

Stres bez wątpienia nie jest najlepszym doradcą! Gdy urzędnik sanepidu pojawi się w lokalu, nie obawiajcie się na zapas. W tej sytuacji nie zdążycie już wysprzątać zabrudzonej półki czy wynieść na zaplecze zbędne urządzenie. Jeżeli pojawią się pewne mniejsze bądź większe niedociągnięcia, kontroler umieści je w sporządzonym raporcie. Wówczas nie pozostanie wam nic innego, jak ulepszyć jakość waszych dotychczasowych usług do następnej kontroli, co zostanie oczywiście zweryfikowane. Dobre przygotowanie do kontroli sanepidu pozwoli uniknąć wam wpadki. Pamiętajcie o tym!

Ostatnie wpisy

Jak otworzyć własną masarnię?

Wbrew powszechnemu przekonaniu branża mięsna ma się całkiem dobrze. Co więcej, z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyroby, a...

Czy trzeba się bać kontroli sanepidu?

Kontrole sanepidu – zapowiedziane czy też nie, wiążą się bardzo z często z dużymi emocjami i niepotrzebnym stresem. Prowadząc działalność objętą...